22.11.2010

Klassinen vaniljakiisseli

Uteliaana luonteena pidän uusista, erikoisista ja oivaltavista resepteistä. Kuitenkin samanaikaisesti arvostan syvästi perinneherkkuja ja klassikkoaseman saavuttaneita ohjeita. Erityisesti jälkiruoka-leivonnaiset -sektorilla on niin paljon ihanaa "perintöä", että pyörää ei todellakaan tarvitse lähteä aina keksimään uudestaan. Herkku & Koukku -blogissa Jytiksen postaus, joka kulkee nimellä Sirkka-mummon vaniljakiisseli, kuulosti juuri tällaiselta tapaukselta. Omassa lapsuudessa herkkuani oli samantyyppinen maissikiisseli.

Niin, ja samalla haluan toistaa kyseisen postauksen kommenteissa esille tulleen viestin. Pyydetään ajoissa ne mummojen ja mammojen rakkaat reseptit talteen. Maukkaat perinteet ja muistot kannattaa säilyttää! :) Itsekin olen kerännyt vanhemmilta sukulaisnaisilta loistoreseptejä. Ja onhan siinä jotakin tunnelmallista, kun tietää syövänsä vaikka samalla reseptillä pyöräytettyä kahvikakkua kuin äiti, mummo tai isotäti niin-ja-niin monta vuotta sitten.

Vaniljakiisseliä ja kesämuistoja pakkasesta.

Vaniljakiisseli (2-3 annosta)
Lähde: Herkku & Koukku -blogi

5 dl kylmää maitoa
1 kananmuna (kylmä)
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Riko kananmunan rakenne ja sekoita siihen maitotilkkaan liuotetut perunajauhot. Sekoita joukkoon loputkin ainekset. Lämmitä liedellä kiehumispisteeseen koko ajan hämmentäen, ja nosta pois levyltä kun ensimmäiset kuplat ovat nousseet pintaan. Tarjoile jäähtyneenä. Kuoren syntymisen estät ripottelemalla päälle hieman sokeria.


Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan namia. Vielä parempaa kuin odotin, vaikka tiesin hyväksi. Miten pelkästä maidosta voikin vaniljan ja sokerin avulla saada jotain näin juhlallista?

2 kommenttia:

  1. Moi ja mukavaa että pidit! Ja siis olen ihan samaa mieltä, miten jostain näin yksinkertaisesta voikin tulla näin juhlava herkku. Kyllä se mummo vaan tietää :)

    Toinen mummon suosima herkku oli vaniljajäätelö ja mansikat (kesän marjat kaiveltiin sokeroituna pakkasesta), kaikessa yksinkertaisuudessaan edelleen mun mielestä yksi parhaista jälkiruoista joita tiedän!

    VastaaPoista
  2. Asiapuhetta! Yksinkertainen on paitsi kaunista, myös herkullista! :)

    VastaaPoista