4.10.2010

Yrttien kasvatusta & Spaghetti Frutti di Mare

Oletko sinä onnistunut kasvattamaan yrttejä kaupan salaattiosaston yrttiruukuista? Itse laitoin keväällä 3 kaverusta ruukkuun (basilika, timjami ja korianteri), ja vain basilika selviytyi koko kesän läpi voittajana, ja on edelleen voimissaan. Tosin yöpakkasten pelossa olen korjannut kaverin nyt sisätiloihin. Kesä sai viattomasta basilikasta paksun pensasvartisen, ja erittäin runsaasti kukkivan, puskan. Siinähän sitten yrität pysyä tahdissa kukkivien pätkylöiden pois napsimisessa, kun uutta pukkaa koko ajan! Tarkoitushan kun ei olisi tuhlata kasvuvoimaa kukkimiseen, mikä ilmeisesti myös aikaansaa kukkivissa varsissa lehtien suipomman, ei-enää-niin-pyöreän muodon.

Parvekebasilikaa.

***************************************

Ja sitten varsinaiseen ruokapostaukseen... Kauppaan - pakastealtaalle - paketti kainaloon - sisältö pannuun - ruoka on valmista!

Kalapuikkojako?

Näppylälonkeroita.

Ehei, tässä keittiössä lämmitettiin kyllä mereneläviä, mutta hieman lähempänä "luonnollisia muotojaan". Kyseessä siis pakasteena myytävä nilviäissekoitus, jossa mustekalaa, sinisimpukoita ja katkarapuja basilika-oliviiöljyssä. Tylsä ruuanlaittopäivä, kun ei tarvinnut kuin käännellä alle 10 minuuttia pannulla! Merenelävien seurana tarjoilin italialaishenkisesti spagettia, ja sekaan heitin myös tuoreita basilikanlehtiä.


Spaghetti Frutti di Mare (kahdelle)

300 g nilviäissekoitusta (basilika, oliiviöljy)
tuoretta basilikaa
spagettia
leipää liemessä dippailtavaksi

Paista merenelävät pannulla ohjeen mukaan, keitä spagetti. Tarjoile basilikanlehdillä koristeltuna, leivän kanssa.

2 kommenttia:

  1. Minä kesällä kokeilin miten selviävät kaupasta ostetut yrtit pöytäpuutarhassa ja hienosti tarjosivat pitkään antimiaan yhdessä siemestä kasvattamieni juttujen kanssa. Nyt on kyllä pöytäpuutarha tyhjänä, mutta seuraavaksi ajattelin vallan kaupan yrteillä mennä.

    VastaaPoista
  2. Olen asunut suurimman osan tästä vuodesta ensimmäisen kerran sitten vuoden 1996 asunnossa, jossa on parveke ja pakkohan tuonne parvekkeelle oli laittaa yrttejä. Minullakin basilika osoittautui elinvoimaisimmaksi, mutta on muuttunut syksyn myötä värittömäksi. Ensimmäinen kierros timjamia kuolla kupsahti jo toukokuussa - se ei ilmeisesti kestänyt toukokuun lopun kylmiä öitä. Lehtipersilja menestyi hyvin kunnes päästin sen kukkimisen liian pitkälle. Korianteri kulahti. Rosmariini ei oikein voinut hyvin, mutta se johtunee siitä, että se sai kuivan maan kasvina liikaa vettä.

    Ensi kesänä uudelleen, mutta pitää harrastaa enemmän radikaaliterapiaa.

    VastaaPoista