9.10.2010

Sipulinen kantarellipiiras

Hayleyn keittiössä valmistaudutaan lähestyvään muuttoon hankkiutumalla eroon mahdollisimman monista (erityisesti jo avatuista) pusseista ja purnukoista. Kuivakaapit ja pakastin eivät silti tunnu kevenevän halutussa tahdissa, mutta yritetty on. Inventaariotyhjennys on johtanut muutamiin ei-niin-intuitiivisiin ainesosayhdistelmiin... vai mitä voi sanoa pekonissa paistetuista kidneypavuista punaviinikastikkeessa tarjoiltuna spagetin kera? Pari henkistä lukkoa piti aukaista ennen kuin suu saatiin auki, mutta yhdistelmä oli niin järjetön, että se osoittautuikin itseasissa varsin maistuvaksi muonaksi (no hei, joo, siinä on pekonia).

Sipuli-kantarellipiiras.

Jauhopussien jämät saatiin tuhottua kantarellipiirakan pohjaan. Taikinan raapaisin siis parista desistä ruisjauhoja ja desistä normivehnäjauhoja. Pari ruokalusikallista pellavansiemeniä vielä sekaan, ja ehkä 50 g margariinia. Vettä taikinamassa vaati noin 0.75 desiä, mutta vasta tässä vaiheessa tajusin, että suolaakin voisi ehkä laittaa. No, vähän myöhäistä se siinä kohtaa oli. Tällä pohjareseptillä ei kyllä leivontakisoja voiteta, enkä siksi kirjoita tarkkoja mittoja ja ohjeita. Jauhot saatiin kulutettua loppuun ja lopputulos oli vaikeasta kaulittavuudesta huolimatta syötävää. :D


Käyttämäni kantarellit ovat tämänsyksyisiä, mutta jouduin käyttämään ne pakastimen kautta, koska en voinut hyödyntää niitä tuoreena. Monet sienet, kuten kantarelli, voidaan hyvin pakastaa, mutta parhaan säilyvyyden takaamiseksi ne on hyvä käyttää pannulla ennen pakastamista. Näin saadaan prosessit siellä sienen luissa ja ytimissä keskeytettyä! Näin siis minäkin tein: sienet sellaisenaan pannulle, ja haudutellaan miedolla lämmöllä kokoon.

Ennen uunissa paistamista.

Kantarellipiiras

Piirakkapohja haluamallasi ohjeella (katso esim. ohrainen feta-pinaattipiirakka), kiireinen voi käyttää valmista pakastetaikinaakin.

kantarelleja (pilko, jos haluat, mutta pienet sienet voi mielestäni käyttää ihan kokonaisinakin)
1 prk kermaviiliä
2-3 munaa (laitoin 3, mutta olivat niin isoja, että mielestäni 2 riittäisi ihan hyvin)
0.5 dl kuivattuja sipulilastuja (tai tuore sipuli)
suolaa
pippuria
juustoraastetta

Valmista pohjataikina ja painele se vuokaan. Paista sienet ja sipuli pannulla, hauduta hetki (jos käytät kuivattuja sipulilastuja, niin liota niitä vain vedessä). Kippaa sienet ja sipuli piiraspohjan päälle. Sekoita kananmunat, kermaviili, suola, pippuri ja juustoraaste. Kaada seos sienien päälle. Ripottele vielä halutessasi piirakan pintaan juustoraastetta ja paista piirasta 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti