25.10.2010

Kuminaisen kuminainen vuokaleipä

Kumina on minulle tuttu maku lähinnä joistakin juustoista. Ja joskus muistan syöneeni jotakin todella pahanmakuista kuminalla maustettua ruisleipää. Niin, ja tietystikin alunperin kumina ja Hayley tutustuivat peruskoulun ala-asteen sanelutehtävien lomassa... Kumina oli jostakin syystä opettajan suosikkisana näissä äidinkielen saneluharjoituksissa. Pikku-Hayleylla tosin ei ollut hajuakaan siitä, mitä kumina mahtoi olla...


Oma leipä maistuu parhaalta ilman leikkeleitä.
Erityisesti iltapalaksi tanssitreenien jälkeen, teen kanssa.

Mutta nyt asiaan. Leipävuoan hankittuani en ole ostanut kertaakaan kaupan leipää, ja uudenlaisia makuja etsiessä maustehyllystä tarttui matkaan tämä pahamaineinen kumina. Ja sitä roiskittiin taas varsin rukiiseen vuokaleipääni. Vasta ostopäätöksen jälkeen muistin, etten oikeastaan pidä kuminan mausta erityisemmin, mutta no joo, nyt taidankin tykätä. Olette ehkä huomanneet saman, että innolla ja rakkaudella valmistetut ruoat ja leivonnaiset jotenkin maistuvat aina hyvälle... Näin kävi tässäkin.

Herkullinen suupala.

Leipä hyppäsi siis uuteen kiertoilmauuniini ja paistamisaika taisi mennä todella nappiin. Leivän mehevyys on aivan omaa luokkaansa, sisus on ilmeiseisesti juuri ja juuri kypsynyt, eikä ehtinyt alkaa lainkaan kuivumaan uunissa. Nammmmmmmm... Resepti on johdannainen fenkoli-olutleivän ohjeesta. Kuminaleipä on kuin fenkolileivän raitis maalaisserkku. ;)

Huomatkaa myös uuden kämpän uusi matto.

Kuminaleipä (1 vuokaleipä)

4 dl vettä
1 ps kuivahiivaa (25 g hiivaa)
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl kuminaa
4 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl ruokaöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva tai jos käytät kuivahiiva, lisää se jauhoon sekoitettuna. Lisää muut ainekset reseptin järjestyksessä. Kohota kaksinkertaiseksi, pyörittele pitkulaisen leivän muotoon ja laita leipävuokaan. Kohota vielä vuoan kokoiseksi. Voitele vedellä, koristele esim. kuminansiemenillä tai ruishiutaleilla ja viilloilla, ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Ja nuo huitulat ovat nyt siis sitä kuuluisaa kuminaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti