6.10.2010

Fenkoli-olutleipä - vuokaleipien uusi kunkku

Tutkimusmatka kotitekoisten leipien ihmeelliseen maailmaan jatkuu. Ja homma petraantuu kuin sian juoksu! Olin muuten aikaisemmin vähän skeptinen sen suhteen, että miten omatekemät leivät loppupeleissä tulisivat maistumaan. Pelkäsin, että tekeleet jäisivät syömättöminä jonnekin pakastimen kätköihin väijymään. Mutta näin ei suinkaan ole käynyt, esimerkiksi tällä hetkellä en vaihtaisi tämän postauksen reseptillä leivottua leipää parhaimpaankaan kaupan leipään. Osa hyvästä mausta tulee toki varmaan ihan itse tekemisen ilosta. :) Hämmentävän hyvin olen saanut myös rapean kuoren ja toisaalta kuitenkin pehmeän sisuksen säilymään leipomispäivästä eteenpäinkin!

Fenkolitaidetta.

Tällä viikolla vuokaan, ja vuoassa uuniin hyppäsi fenkolilla maustettu, olutta janoonsa nauttinut leipätaikina. Fenkolinsiemenet tuovat ihanan maun ja tuoksun. Vivahteet viittaavat lähinnä anikseen ja lakritsiin. Oluen vaikutusta on vaikea yksilöidä näin jälkikäteen, pitäisi olla verrokkileipä maisteltavana. Mutta tuntuu toimivan, moitteita en voi antaa. Tätä kannattaa kokeilla!


Leipäreseptin pohjana hyödynsin pääpiirteittäin Kodin Kuvalehden olutleipien ohjetta, suurin muutos on höystäminen fenkolilla.

Fenkoli-olutleipä (1.5 litran leipävuokaan)

1 olut (3.3 dl)
25 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 rkl fenkolia
3 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl ruokaöljyä

Lämmitä olut kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva (tai jos käytät kuivahiiva, lisää se jauhoon sekoitettuna). Lisää muut ainekset reseptin järjestyksessä. Kohota kaksinkertaiseksi, pyörittele leivän muotoon ja laita halutessasi leipävuokaan. Kohota vielä reilu vartti. Voitele vedellä ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Isä, äiti ja jälkikasvua.

3 kommenttia:

  1. Diggaan kovasti fenkolia ja oluen käyttöön yritän vihkiytyä, joten tämä otetaan talteen.

    VastaaPoista
  2. Olut on mainio ruoanlaittoon, mutta se ei ole aina kovin helppo kaveri. Minulla on projektina Täydellisen Olutpohjaisen Juustokeiton tekeminen, mutta ei sitä ole vielä keittiöstäni löytynyt.

    Itse olen tehnyt stout-leipää, ensimmäisen kerran erääseen ruokablogitapaamiseen. Mielenkiintoista voisi olla kokeilla trappistiolutta sillä niillä on Luonne.

    VastaaPoista
  3. Olutpohjainen juustokeitto kuulostaa todella herkulliselle idealle. Ehdottomasti jotakin, mitä pitää kokeilla!

    VastaaPoista