29.9.2010

Syksyn suppisten söpistelysoppa

Vanhemmat palasivat mökiltä sienisaavien kanssa, ja kukapa mahtoi uhrautua auttamaan niiden hävittämisessä? Tosi vastentahtoisesti joo... ;)

Lämmintä sienisoppaa, syksyn makuja parhaimmillaan.

Ensialkuun siis suppilovahverokeittoa. Yksinkertaiset raaka-aineet. Konstailematonta ja rehellistä ruokaa. Maanläheistä, mutta kuitenkin niin ylellistä. Kyllä kelpasi syödä, saisipa näitä useamminkin...


Hurmaava suppilovahverokeitto (2 annosta)

5 dl suppilovahveroita
0.5 dl kuivattuja sipulilastuja (tai 1 normisipuli)
4 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
pippuria
suolaa
0.5 rkl kuivattua persiljaa (tai reilusti tuoretta)
1 rkl perunajauhoja + 1 dl kylmää vettä
1 dl kermaa

Palastele sienet, heitä ne pannuun ja hauduttele hyvän aikaa. Lisää sipulilastut imaisemaan sienistä irronnutta lientä. Lisää myös vesi ja mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduttele rauhassa hetkinen ja kaada joukkoon kylmään veteen sekoitetut perunajauhot koko ajan sekoittaen. Älä kiehuta, odota vain paria kiehuntakuplaa ja lisää lopuksi kerma. Tarjoa persiljalla ja alkuvaiheen haudutuksessa sivuun siirretyllä (jos muistit!) sienisilpulla koristeltuna.


Ainoa järjestämäni kommervenkki, joka nyt on kaikesta huolimatta pakko tässä jakaa, liittyy kermaan. Ruoka- tai kuohukerman sijaan tässä taloudessa soppaan tyrkättiin vispikermaa (lue maitopohjainen kasvirasvasekoite). Ihan käytännön syistä. Mitä itse tekisit, jos tarvitsisit vain desin kermaa, ja jääkaapissasi olisi juuri desin verran toissapäivänä korkattua vispiä? Niinpä!

2 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää keitto, ja vispikermakin ihan toimivalta!:) Juuri hiljakkoin itsekin johonkin kastikkeeseen laitoin vispikermaa. Epähuomiossa tosin. Ruokakermaa piti laittaa, mutta kerman kastikkeeseen lorautettuani huomasin vasta piteleväni väärää purkkia.;)

  Hyvä sienivuosi tästä kehkeytyikin alun kuivuudesta huolimatta. On se mahtavaa hakea metsästä herkullisia aineksia ruokapöytään. Meilläkin on sieniruokia syöty nyt liki päivittäin muutaman viikon ajan.:)

  VastaaPoista
 2. Hätä/luovuus keinot keksii...

  "Luovuuden perustana on loppujen lopuksi varsin
  yksinkertainen yrityksen ja erehdyksen menetelmä: kokeillaan useita
  eri toimintavaihtoehtoja (enemmän tai vähemmän satunnaisesti),
  arvioidaan toiminnan lopputulosta ja tehdään arvioihin pohjautuvaa
  valintaa."

  Akatemiatutkija TkT Harri Valpola
  (Vierailuluento kurssille Tfy-99.4247 Ihmisaivojen rakenne ja toiminta)

  VastaaPoista