27.9.2010

Soijapalat pad thai & ARVOITUS

Noniin, nyt on taas tulossa postaus arkiruoasta tyyppiä "kaapin kätköistä". Kuivakaapilta kauhottiin soijasuikaleita ja nuudeleita. Jääkaapista viimeisiään vetelevä pad thai -kastike. Entäs pakkasessa chillailevat kasvikset... herne-maissi-paprika ei oikein inspannut, joten päätin käyttää erikoisemman, kevätkasvisten nimellä kulkevan pakasteen (vihreää parsaa ja keltaista porkkanaa). Olin kyllä suunnitellut käyttäväni sen suolaiseen piiraaseen tai vaikkapa johonkin keittoon, mutta kyllähän suunnitelmilla pitää olla vapaus elää tilanteen mukaan. Life is what happens to you while you're busy making other plans. Nih!


Hyvää safkaa tuli, ja nälkäkin lähti. Soijapalojen valmistaminenkin onnistui nyt hyvin. Keittoaika taisi osua vihdoin kohdalleen, ainakin niiden suikaleiden kanssa on aiemmin jotenkin tahtonut jäädä homma kovin veteläksi.

Jotkut vierastavat näiden kuivattujen soijapalasten/-suikaleiden makua. No nehän pitääkin maustaa. Ärsyttää muuten ihmiset, jotka sanoo pahaksi/mauttomaksi jotakin ruoka-ainesta vain sen takia, etteivät tajua maustaa sitä. Näissä soijavalmisteissa on toki myös semmoinen oma makunsa, mutta minun makuaistini kyllä pitää siitä. Ja tykkään myös rakenteesta, etenkin nyt kun osasin vihdoin keittää oikean ajan... Ja se on mukavaa, että voi rauhassa syödä ja pureksia soijapalasia ilman, että tarvitsee pelätä vastaantulevia jänteitä, sidekalvoja tai muuta ällöä. Ei toki niin, ettenkö lihastakin pitäisi, mutta kaikella on omat hyvät puolensa.


Tähän postaukseen liittyy myös tunnistustehtävä. Jännittävää! Kuvien ateriaa koristavat lehdet, mistä kasvista on kyse? Annan kaksi vinkkiä: se ei ole myrkyllinen (suuhun meni) ja se ei ole erityisen eksoottinen (eli tuttu kasvi varmasti). Olisi mukava kuulla veikkauksianne, kommenttilaatikkoon niiden kanssa vain! Ja niin, voihan hyvin olla, että oikea vastaus on monelle hyvinkin selvä. Todistakaa siis tietoutenne! :) Tämän pikku kisan pointtina on osoittaa, että keittiössä kannattaa antaa ajatuksilleen siivet, ja antaa ruuan lisäksi myös ihan uudenlaisten ajatustenkin kypsyä. Oivalluksia, näköä, makua... Näin ainakin tässä keittiössä.

Tunnistustehtävä: mitkä lehdet koristavat annosta?

Pad Thai -soijapaloja nuudeleilla (4 annosta)

Vaihe 1
3 dl kuivattuja soijapaloja tai -suikaleita
6 dl vettä
1/3 kasvisliemikuutiosta
0.75 dl Pad Thai -kastiketta
2 rkl soijakastiketta

Vaihe 2
1 rkl soijakastiketta
1 rkl viinietikkaa
Thai yellow curry -mausteseosta tms. (kurkumaa, sipulia, korianteria...)
200 g kevätkasviksia tms. (pakaste sisältää vihreää parsaa ja keltaista porkkanaa)
munanuudeleita

Vaihe 1: Keitä soijapaloja kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä 10 minuuttia (tarkista suositusaika paketista). Kaada vesi pois ja laita soijapalat marinoitumaan soija- ja pad thai -kastikkeen kanssa jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.

Vaihe 2: Heitä soijapalat ja mausteet hetkeksi pannulle paistumaan. Lisää kasvikset. Sekoita joukkoon myös keitetyt / kiehuvassa vedessä hetken lionneet nuudelit (riippuen siitä vaativatko nuudelisi varsinaista keittämistä...) ja kuumenna koko komeus. Tarjoile nälkäisille.

Keitetyt ja pad thai -kastikkeessa marinoituneet soijapalat.

4 kommenttia:

  1. Ässä
    Onkohan kyseessä kukkakaalin lehdet

    VastaaPoista
  2. Aivan loistavaa, oikea vastaus tuli välittömästi, kuin tykin suusta! Kyseessä on tosiaan vanhan kunnon kukkakaalin lehdet. Tuli vain ihasteltua niiden näköä, kun kukkakaalin kukinnot oli jo popsittu parempiin suihin. Ja siitä se sitten lähti... nopea googlaus lehtien kokattavuudesta (tottakai ne ovat syötäviä) ja lehdet hautumaan nuudelipannuun muutamiksi minuuteiksi. Oiva pikkulisäke ateriaan!

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä herkulliselle, katsoin ensin että olet tehnyt kanasuikaleista ruokaa :D Minä olisin veikannut punajuuren lehtiä, mutta näköjään oikea vastaus olikin tullut jo täällä :)

    VastaaPoista
  4. Ihan totta, soijapalat voivat näyttää erehdyttävästi broilerin suikaleilta. :D Erityisesti voimakkaasti maustetuissa kastikkeissa, joissa soijan/kanan oma maku jää taka-alalle, voi olla jopa maistaessa vaikea sanoa kummasta kyse.

    VastaaPoista