5.9.2010

Mokkaruudut - back to the 90s

Kanssaleipojan toiveen mukaisesti (ei niin, että minulla olisi ollut vastalauseita...) teimme vanhoja kunnon mokkapaloja. Tästä 90-luvun hitistä tulee mieleeni aina eräs lapsuudenystävä, jonka äiti oli aika haka mokkaruutuleipuri. Omassa kodissani mokkapalat eivät kuuluneet ns. vakioleipomuksiin, joten ne olivat minulle vähän eksoottisempaa herkkua... jotakin, mitä tiesin aina odottaa tämän yhden ystävän syntymäpäiväjuhlilla. Yläasteelle päästyämme myös tästä kaveristani kehittyi taitava mokkapalaleipuri, ja taisimme joskus niitä yhdessäkin tehdä. Ainakin köksäntunnilla. Ja sain häneltä perheessä vaalitun luottoreseptin myöhemmin lahjaksikin, oikein laminoituna... Edelleen on tallessa. :)


Piparimuottihifistelyä ja Marianne-rouhetuunailua.

Tällä kertaa käytetty ohje on kuitenkin Pirkan. Vaikka melkein samaltahan nämä näyttävät, kun nyt pistin vertailuun. Itselläni on mokkapaloja tehdessä usein ollut vaikeuksia saada kuorrutetta jähmettymään. Nytkin käytin ohjeen nestemäärästä vain reilun puolet. Kahvin maku jäikin siksi ehkä turhan valjuksi. Kenties olisi pitänyt uskaltaa käyttää pohjaan maidon sijaan ainakin osittain kahvia. Erinomaisen hyvältä maistui joka tapauksessa! Näiden kanssa ei voi kuin onnistua! Jälkiviisasteluna/-pohdiskeluna mietin vaihtoehtoa kipata koko komeus puolet pienempään uunivuokaan. Muhkeat, korkeat mokkapalat kiehtovat ainakin visuaalisesti.


Sano se kukkasin.

Mokkapalat (pellillinen)
Resepti on alunperin Pirkan.

Pohja
3 munaa
3 dl sokeria
150 g margariinisulaa
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa/kahvia

Kuorrute
3-5 rkl kahvia (alkuperäinen sanoo 5, mutta 3 riitti)
5 rkl (60 g) margariinisulaa
4 dl (225 g) tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää margariinisula, ja siivilöi mukaan keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Sekoita joukkoon loputkin aineet ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Sekoita kuorruteainekset (ainakin kaakaojauhe kannattaa siivilöidä, jotta vältyt kokkareilta). Levitä jäähtyneen pohjan päälle. Leikkaa paloiksi ja tarjoile sellaisenaan, tomusokeri-vesi/mehu-kuorrutteella koristeltuna tai esim. Marianne-rouheen kanssa.


Koristelukokeiluja.

6 kommenttia:

  1. Mokkaruudut on klassikko! Hienosti olet koristellut, varsinkin tuo kukkanen!:)

    VastaaPoista
  2. Kiitokset! :)

    Ja jos joku sattuu jäämään asiaa pähkimään, kukkanen syntyy näin yksinkertaisesti: tee ympyrä koristevärillä, ja tee sitten 5 kpl vetoja ympyrän kehältä kohti keskustaa. Ja toisenlaisen kukan saa kun tekee näiden vetojen väliin vielä toiset 5 vetoa keskeltä ulospäin.

    Tärkeää on, ettei kuorrute tai koristevärikuorrute ole kumpikaan liian jämäköitä/juoksevia. (Huomaa postaukseni vika kuva, jossa mokkapäällinen oli jo liian hyvin kuivanutta...)

    VastaaPoista
  3. Ihana kukkanen.

    Jos mokkapaloja tekisi korkeampina versioina, mitenkähän kauan ja minkälaisessa lämmössä leipomuksen tulisi olla uunissa?

    VastaaPoista
  4. Kiitos kaunis!

    Tuo 200-asteinen uuni sopii hyvin korkeammillekin mokkapaloille, mutta paistoaikaa saa tosiaan varata enemmän. Tuplakorkuiset palaset vaativat suurinpiirtein 25-30 minuutin paiston, kypsyydenhän testaat taas kätevästi vaikkapa cocktailtikulla. :)

    Kypsymisaikaan pätee myös "nenäsääntö". Valmista alkaa vähitellen olla, kun uunista alkaa leijailla huumaavia tuoksuja...

    VastaaPoista
  5. Kukat ei onnistunut ;(

    VastaaPoista
  6. Höh, mites nyt sillai? Oliko liian juoksevaa tai tönkköä kuorrutetta ruutujen pinnassa tai kukka-aineksena...? Tekemällä oppii, paremmilla tuloksilla seuraavalla kerralla! :)

    VastaaPoista