21.9.2010

Mehevä oliivivuokaleipä

Uutta leipävuokaa piti päästä taas kokeilemaan, ja nyt ruokalistalle joutui paprikatäytteisillä oliiveilla höystetty leipä. Tai no, leipä ja leipä... Taikinan koostumus lienee lähempänä suolaisia muffinsseja, mutta kun se nyt paistetaan leipävuoassa ja leikataan siivuiksi, niin kutsuttakoon leiväksi. Voita tai leikkelettä tämä ei kylläkään päälleen kaipaa. Sopii syötäväksi ihan sellaisenaan (mehevää!) tai ehkä jonkin mausteisen levitteen kanssa. Aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuusto toimisi varmasti. Taikinassa on reilusti kananmunaa ja kohotus tapahtuu leivinjauheella. Siispä ei vaivaamista tai esikohotusta.

Vähän kuin E.T.?

Oliivien lisäksi leipä saa makua pizzamausteesta (oreganoa, basilikaa, mustapippuria, valkosipulia). Vehnäjauhojen lisäksi kuivakaapista mukaan pääsevät kaurahiutaleet. Tarkoituksenani oli höystää leipää vielä tuoreella basilikalla. Olin jo irroittanut lehdetkin partsiyrtistäni, mutta hämäännyin niin kovasti taikinan riittävyydestä, että basilikat jäivät pöydän nurkalle piilosta leikkimään. Mutta asiasta kolmanteen... Taikina on melko pieni, leipä jäi melko matalaksi. 1.5 litran leipävuokaan, kuten tähän omaani, voisi huoletta tehdä tupla-annoksen.


Tämä leipäviritys antoi ilmoille aivan mahdottoman huumaavan tuoksun uunissa paistuessaan. Piti ihan kurkata uuniin ja tarkistaa, että mitä hittoa siellä nyt onkaan. Tuoksu viittasi johonkin mausteisiin lihavartaisiin?! :D Pizzamauste-oliivi-kombo osoittautui siis todella toimivaksi hajun, mutta myös maun puolesta.


Resepti on rakennettu käyttäen pohjana Voisilmäpeliä-blogin Eevan Ranskalaisen tomaatti-oliivivuokaleivän ohjetta. Oma ohjeeni on jälleen kerran melko kaukainen muunnelma alkuperäiseen ohjeeseen verraten, mutta mielestäni on reilua osoittaa kiitokset ja tunnustusta taholle, joka on toiminut inspiraation lähteenä ja/tai reseptin perusaineiden mittasuhteiden viitoittajana.

Oliivit jonoon hilpeän läpileikkauksen aikaansaamiseksi.
Alkuperäinen suunnitelma (taikinan pienuus esti) oli asetella oliivit
kahteen tasoon, jolloin yhdessä leipäsiivussa leikkautuisi 4 oliivia.

Oliivivuokaleipä

4 munaa
2 dl maustamatonta jugurttia
1 tl sokeria
0.5 tl suolaa
2 tl pizzamaustetta
3.5 dl vehnäjauhoja
1.5 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 rkl öljyä
oliiveja

Sekoita munien rakenne rikki ja lisää jugurtti ja mausteet. Lisää joukkoon myös keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä lopuksi öljy. Kaada puolet taikinasta öljyttyyn leipävuokaan, asettele sen päälle oliivit kahdeksi jonoksi ja kaada loputkin taikinasta. Koristele vaikkapa auringonkukansiemenillä ja paista 180-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kypsyyden voit tarkistaa tikulla. Säilytys jääkaapissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti