10.9.2010

Kippari-Kallen illallinen - Ohrainen feta-pinaattipiirakka

Toisinaan sitä onnistuu keittiössä, ja toisinaan sitten taas ei. Tänään oli kyllä tuo ensimmäinen toisinaan. Kaikki tuntuu menneen viimeisen päälle putkeen, ja en lopputuloksen maistamisenkaan jälkeen keksi mitään parannettavaa! Aika paksua puhetta vai? :D Mutta täytyyhän nyt onnistumista iloita! Ja ihan kohtuu nöyrällä mielellä täällä silti ollaan... :D

Ohrainen feta-pinaattipiiras.

Tämän päivän kokkausohjelmassa oli siis suolainen ruokapiiras. Alkuviikon castingeista pääroleihin asti jatkoivat feta, pinaatti sekä ohrasuurimot. Piirakkapohjaa oli alunperin tarkoitus terästää kaurahiutalein, mutta kaappia penkoessa löytyi salaperäinen, puoliksi käytetty perunamuusijauhepussi. Eli katsoin järkeväksi hankkiutua tästä löydöksestä eroon pikimmiten.


Sekä piiraan pohja että täyte ovat omia sovelluksia ja kehitelmiä. Inspiraatiota on imaistu vähän sieltä sun täältä. Melkein kyllä arveluttaa antaa näin onnistunutta reseptiä jakoon. ;)

Mikä sitten teki tästä piirakasta niin nannaa? Ainakin omaan makuuni tästä syntyi loistava makuyhdistelmä: suolaisen kermainen feta, jota tasapainottavat pinaatti ja lempeät ohrasuurimot. Pohjankin koostumus on todella onnistunut, maku on kohdallaan, ja väriäkin saatiin juuri sopivasti! Uskaltaakohan tätä tehdä toiste ollenkaan!?

Kelmutettu taikina ottaa kantaa tärkeän asian puolesta.
Ensi viikolla vietetään nälkäpäivää.


Work in progress.

Ohrainen feta-pinaattipiirakka

Pohja
0.75 dl perunamuusijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
0.5 dl ruisjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa
50-75 g margariinia
0.75 dl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet, nypi margariini jauhoseokseen. Lisää lopuksi sen verran vettä, että saat aikaan hyvän taikinatuntuman. Kelmuta ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi tai vaikka yön yli.

Täyte
1 dl ohrasuurimoita (+ keitinvettä & suolaa)
5 palloa pakastepinaattia
2 munaa
pippuria
noin 150 g fetajuustokuutioita

Keitä ohrasuurimot kypsiksi ja sekoita joukkoon pinaatti. Vatkaa munat, lisää pippuri ja sekoita munavaahto jäähtyneeseen ohra-pinaattiseokseen.

Kaulitse pohja, ja vuoraa sillä piirakkavuoka. Lado vuokaan puolet ohra-pinaatti-munaseoksesta, ripottele päälle puolet fetasta ja toista lopuilla puolikkailla sama show. Mikäli taikinaa jäi jäljelle, tee kansi tai askartele muuta kivaa. Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Pohja, ja alin täytekerros.
Vihreää... :)

Käytin 20 cm vuokaa, jolloin taikinaa riittää myös kanneksi. Eli tämä taikinamäärä riittää hyvin myös isoon piirasvuokaan! Täytemäärääkään ei välttämättä tarvitse lisätä (ainakaan paljoa), sillä pienikin piiras oli varsin korkea. Koristelussa taas on käytetty kurpitsansiemeniä sekä kuivattuja karpaloita, jotka tulivat fetapurkin kanteen upotettuna väkisin kaupasta mukaan. (Ale-ale-ale!) Karpalo toi muuten hyvän piristeen makupuolellekin!

Valmiina uuniin...

... ja uunista ulos.

3 kommenttia:

  1. Todella kaunis piirakka ja aineksista päätellen vieläpä maukaskin!:) Fetasta ja pinaatista olen joskus aina piirakkaa tehnytkin, mutta nuo ohrasuurimot ovat varmasti oiva lisä täytteeseen. Ne tekevät piirakasta entistä ruokaisamman. Perunamuusipohjaiset piirakat ovat parhaita.:)

    VastaaPoista
  2. Tosi houkuttelevan näkönen piirakka! Tuo reuna varsinkin näyttää kamalan kivalle, eli taidanpa joskus kokeilla piirakan tekoa tuollaiseen vuokaan :) Ei täyttekään hassummalta kuullosta :)

    VastaaPoista
  3. Piiraan reunan rypytys saa kyllä ihmeitä aikaan. Noin visuaalisessa mielessä. :)

    VastaaPoista