14.9.2010

Kettumaiset alkkarit - Pihlajanmarjahyytelö

Siskot kokkaa -blogin Nelle käskytti bloggaajat syyskuun ruokahaasteen merkeissä metsäretkelle. Tässä keittiössä isketäänkin sitten kaksi kärpästä yhdellä iskulla: osallistutaan haasteeseen ja toteutetaan kauan muhinut idea pihlajanmarjojen hyödyntämisestä. Vuosi toisensa jälkeen olen ihmetellyt miksei noiden hentojen puiden oksilla painavina riippuvia marjakiloja muka voi hyödyntää mihinkään. Koska ne ovat happamia vai? Mutta suomalaisethan tykkäävät puolukoista ja karpaloistakin kuin hullu puurosta (öhöm...). No, Nellen haasteen rohkaisemana lähden selvittämään itse, onko pihlajanmarjojen karttamiselle todellista syytä vaiko ei. Siispä metsään ->

Nämä kaverit jäivät kuitenkin vielä kypsymään.

Ihan määritelmän mukaiseen metsään en malttanut mennä, mutta sanotaanko nyt vaikka että metsikköön? Mukava retki oli joka tapauksessa: kiva syksyinen sää, pyöräilyä, kävelyä, raikasta ilmaa, luonnon ihmeitä... :)

Syksyn kukkia.


Etana Elli näytti sarvet.Etana Esmeralda liikkui vauhdikkaasti, jättäen peräänsä tähtipölyvanan?

Miten sitten työstää pihlajanmarjoja? Vielä ei ole ihan paras kausi, monessa puussa marjat olivat vielä vähän oranssejakin. Ja pihlajanmarjojen pahin happamuus kuulemma katkeaa yöpakkasilla. Tätä voi kuitenkin simuloida kotioloissa pakastamalla ne. Reseptejä netistäkin löytyy ihan jonkin verran. Nelle kehoitti valmistamaan alkuruokaa, joten päätin tehdä marjakiisseliä/hyytelöä, joka voisi toimia alkuruokana yhdessä kuvitteellisen itsepyydetyn riistaobjektin kanssa. Inspiraationa ja pohjana kiisselin/hyytelön reseptiin toimi Kyllä äiti tietää -sivuston pihlajanmarjakeitto.

"Ketun alkkarit" huurteisin pihlajanmarjoin koristeltuna.

Lopputulema on aivan valtavan hyvää! Pidän tästä todella paljon. Rusinat sopivat hyvin joukkoon eikä mistään ylenmääräisestä happamuudesta ei ole tietoakaan! Ihan harmittaa, etten uskaltanut kokeilla pelkillä pihlajanmarjoilla, ilman rusinoita. (Tämä siis olkoon seuraavan kokeilun suunta!) Yksi ongelma kuitenkin on. Mitä pidemmälle ruokahaasteeseen valmistumisessa etenin, sitä selvemmäksi kävi, että tulos on voisi yhtä hyvin olla jälkiruoka kuin alkuruokakin... Argh! Jälkkäri on uusi alkkari? Jätän luomukseni alkuruokakelpoisuuden haastetuomarin harkinnan varaan. :D Hukkaan ei tämä excursio mennyt missään tapauksessa, maailma avartui ja ideavarasto kasvoi entisestään.

Aallokko...
Pihlajanmarjat on keitetty ja siivilöity.

Pihlajanmarjahyytelö

3 dl pihlajanmarjoja
1 l vettä
0.75 dl sokeria
1 dl rusinoita
5 rkl perunajauhoja

Mikäli eletään aikaa ennen yöpakkasia, laita pihlajanmarjat pakkaseen vähintään yön yli. Keitä pakastettuja marjoja vedessä kunnes niiden väri ja maku ovat irronneet (ei vie kovin kauaa). Siivilöi, ja lisää mehuun sokeri ja rusinat. Keitä 5 minuuttia, ja lisää sitten kylmään veteen sekoitetut perunajauhot. Jäähdytä, tarjoa kylmänä.

Shottilasissa.

Pihlajanmarjat ovat myös hurjan terveellisiä. Näistäkö seuraava superruokahypetys? Krediitit sitten Hayleylle! ;) Riitta Törrösen marjoja käsittelevä kirjallisuustutkimus vuodelta 2006 muuten valottaa pihlajanmarjan ravintoarvoja ja niiden eroja suhteessa muihin marjoihin. 100 g pihlajanmarjoja sisältää...

6 g kuitua (vertaa: mustikka ja puolukka 3 g)
98 mg C-vitamiinia (vertaa: mustikka 15 mg ja puolukka 7.5 mg)

Ei hullumpaa!?

Lähde: Törrönen Riitta, 2006. Tutkimustietoa marjojen terveellisyydestä ja terveysvaikutuksista. Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus (ETTK), Kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Kuopion yliopisto.

2 kommenttia:

  1. Oi että, pihlajanmarjat ovat kyllä ehdottomasti superruokaa! :) Oikein inspiroiva entry, kiitos tästä!

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti muutkin innostuvat kokeilemaan tätä pitkälti hyödyntämätöntä marjaa, jota kuitenkin on saatavilla paaaljon.

    VastaaPoista