25.9.2010

Kauraiset karpalopikkuleivät

Halusin viedä illanistujaisiin jotakin hyvää, mutta logistiset ongelmat estivät perinteiseen täytekakkuiluun ryhtymisen. Oikeastaan pitikin valita viemiset sen perusteella, mikä kulkisi pienessä tilassa pidemmänkin matkan... Eli pikkuleipiin oli päätyminen.


Teen todella harvoin pikkuleipiä tai keksejä. Ehkä siksi, että ne eivät ole kuitenkaan ihan rehellistä jälkiruokaa, ja siinä missä jälkiruoan pitääkin olla herkuttelua, niin väli(/aamu/ilta)paloina syön mielummin jotain järkevämpää ja täysipainoisempaa ravintoa, kuten hedelmiä, leipää tai puuroa.


Mihinkään valmiiseen reseptiin en taaskaan kyennyt asettumaan, joten selailin muutamia perusohjeita pikkuleipien tekoon ja sävelsin sitten oman ohjeen siten, että sain ympättyä taikinaan jääkaapista löytyneet kaksi kananmunaa, sekä ainoan avatusta margariinipaketista saatavan järkevän täyden mitan, eli 100 g. Avattu pussi kuivattuja karpaloita pääsi maustamaan pikkuleipiä. Kuivatut karpalot olivat muuten pieni pettymys sellaisenaan, jäin kaipaamaan niihin enemmän kirpeyttä ja vähemmän valjua sokerin makua (vasta kotona pussinkyljestä lukiessani ylipäänsä tajusin niiden olevan sokeroituja).

Pikkuleipiä on jo testattu... niin, taikinaa myös. Maistuvaa sekä raakana että kypsänä. Jauhojen kanssa olisin voinut hieman säästellä, mutta vaniljaisen karpaloinen maku ja erityisesti rapea suutuntuma paikkaavat pientä jauhoisuutta hyvin. Toivotaan, että kanssavieraillekin maistuu.

Tältä näytti ennen uunia.

Karpalopikkuleivät (34 kpl)

100 g margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
o.6 dl kuivattuja (sokeroituja) karpaloita pilkottuna
1 dl kaurahiutaleita
4.5 dl vehnäjauhoja

"Vatkaa" eli sekoita huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää ja sekoita järjestyksessä myös loput aineet. Jauhoja enintään tuo 4.5 desiä. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa (yön yli on aina hyvä idea sekin). Pyörittele taikina palloiksi ja litistä niitä kämmenellä. Asettele leivinpaperille ja koristele vielä kokonaisilla karpaloilla. Paista 180 aseessa 20-30 minuuttia, eli kunnes pikkuleivät saavat kauniin värin. Jäähdytä ja säilytä sitten ilmatiiviissä astiassa.

Tältä näytti uunin jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti