5.9.2010

Fragaria Ananassa et Vanilla Planifolia - Mansikan ja vaniljan liitto

Tässä makean raikas juoma / lusikoitava herkku, joka sopii taas kerran yhtälailla jälkkäriksi kuin aamu-, ilta- tai välipalaksikin. Helppoa, nopeaa ja terveellistä. Ja etuna se, että jokainen voi tuunata omansa mieleisekseen vaikkapa lisäämällä joukkoon mysliä. Itse lisäsin oman lasini alimpaan kerrokseen hieman minttua mansikan seuraksi... nam! Pirteimmän herkun saa, kun soseuttaa mansikat aavistuksen jäisinä. Eli käytännössä voitaneen puhua pirtelöstä. :D


Sydämellinen jälkkäri.

Joo... nyt piti vähän googletella tuota sanaa pirtelö, ja Helsingin kaupunginkirjaston kysymys-vastaus-palsta tietääkin kertoa seuraavaa:
"Nykysuomen etymologisen sanakirjan mukaan jäätelöstä, maidosta ja erilaisista makuaineista sekoitettua paksua juomaa merkitsevä pirtelö on sepitetty englannin milk shake -sanan suomalaiseksi vastineeksi 1900-luvun jälkipuoliskolla. Sanan alkuosa on saatu adjektiivistä pirteä ja jälkiosa sanasta jäätelö. Lähde: Häkkinen, Kaisa; Nykysuomen etymologinen sanakirja. WSOY 2004."

Mansikkainen vaniljajugurttijuoma (kahdelle)

0,5 l pakasterasiallinen mansikoita soseutettuna
suurin piirtein saman verran vaniljajugurttia

Alin kerros: mansikkasosetta
Keskikerros: mansikkasosetta ja jugurttia 50-50
Ylin kerros: jugurttia (ihan pieni lusikallinen mansikkasosetta väriksi)

Pintaa koristamaan mansikkasydämet. Joko hanskaat näiden taiteilun?

2 kommenttia:

  1. Oih kuinka ionkaan herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, annos silmänruokaa on aina sekin paikallaan. :)

    VastaaPoista