29.8.2010

Vaniljainen luumutartelette - syksyn odotusta

Ilmat kylmenivät sen verran reippaasti, ja sateillakin lienee tässä ollut lusikkansa sopassa, että syksyisemmät kokkaukset alkavat taas kiinnostaa. Omenapiirakkaa oikein happamista kotimaisista omenista! No, kaupassa tuli vastaan niin hyvän näköisiä luumuja, että leivonta-agenda sai muuttua. Makeat espanjalaiset luumut saivat kaverikseen vaniljakreemiä ja aavistuksen kanelin ja inkiväärin makua. Syksyn myötä päästään muuten pian lämmittävien pataruokien ääreen! :)


Resepti on omaa käsialaa. Pohja on rapea ja kaurainen, ja makeutta antaa väliin tuleva vaniljakreemi. Muutoin ei sokeria oikeastaan tarvitakaan, riippuu tietysti hedelmien makeudesta! Torttupohjan voi paistaa sellaisenaan myös täysin kypsäksi ja tarjota tuoreilla, uunissa käyttämättömillä luumuilla koristeltuna.


Upeita tummia luumuja.
Hävyttömän makeitakin.


Vanilja-luumutorttu

Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl sokeria
1 tl kanelia
100 g kylmää margariinia
noin 2 rkl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet ja puristele palastellun margariinin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää vettä sen verran, että taikina kiinteytyy. Laita kelmutettuna jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi, mieluiten yön yli (voi myös pakastaa). Riittää yhteen normikokoiseen piirakkaan tai kahteen pienempään (20 cm halkaisija, todella ohut).


Kelmutettuna, matkalla jääkaappiin.

Täyte
3 rkl vaniljakreemijauhetta
9 rkl kylmää vettä
1 mm jauhettua inkivääriä
luumuja (20 cm vuokaan meni noin 4 isoa tummaa luumua)

Sekoita vaniljakreemijauhe, inkivääri ja vesi hyvin, ja laita jääkaappiin tasaantumaan. Halkaise ja siivuta luumut.


Kohti uunia.

Kauli piirakkataikina, ja siirrä se vuokaan. Tee jokunen haarukanpisto, ja esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 min. Levitä vaniljakreemi pohjalle, ja asettele päälle luumusiivut. Paista 200 asteessa vielä ainakin puolisen tuntia. Anna jäähtyä, nauti! :)

5 kommenttia:

  1. hyvän näkönen piiras.. itekin oon vastaavia yksinkertasia hedelmä juttuja tehnyt.

    ja ekaa kertaa varmaan koskaan tarteletti on kirjotettu oikein :)

    VastaaPoista
  2. Kiitti!

    Ja onnitteluni tarkkanäköisyydestäsi! Oli tietoinen valinta käyttää oikeaa kantasanaa tarte. Meinasin pistää blogikirjoitukseen tästä oikeen saarnankin, mutten vielä kehdannut... näin keltanokkabloggaajana... ;)

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköistä! Pitää kokeilla joskus :) Ja aah nuo luumut!

    VastaaPoista
  4. Tämä kuulostaa taivaalliselta! Joudun ehkä kuitenkin odottelemaan ensi syksyn luumusatoon saakka, ennen kuin pääsen tätä ihanuutta testaamaan...

    VastaaPoista
  5. Paras luumusesonki on kyllä kieltämättä takanapäin, mutta kannattaa silti pitää silmät auki hevi-osastolla. Itse sattumoisin löysin juuri viime viikolla kaupasta täysin priimalaatuista luumua oikein tarjouksessa! :)

    VastaaPoista