29.7.2010

Munakoisocouscous - Espoo meets North African cuisine

Munakoiso on siinä mielessä herkkusienen kaltainen kaveri, että silläkin on hyvä tapa imaista herkulliset maut kastikkeista yms. itseensä. Erikoinen piirre tässä raaka-aineessa on sen sijaan itkettäminen tai hikoilutus. Siinä missä sipuli saa kyyneleet kokin silmiin, munakoison tapauksessa on tarkoitus saada tippa marjan linssiin. Ai minkä marjan? Wikipedia tietää kertoa, että munakoiso on kasvitieteellisesti luokiteltuna marja. Mikäs siinä, kyllä kai se passaa! :D Wikiartikkelissa, kuten monissa muissakin medioissa, on kyseenalaistettu munakoison itkettämisen tarve, mutta toistaiseksi olen itse ottanut varman päälle ja suolannut koisoni välttyäkseni mahdollisilta kitkeriltä ylläreiltä.


Kiva pikku käpy?


Kuivatut hedelmät ovat korkealla "mun jutut" -listalla. Rusinat on nam, ja ne sopivat sellaisenaan napostelun tai pullaan sekoittamisen lisäksi hyvin myös ruuanlaittoon. Tässä reseptissä voisi käyttää rusinoiden sijaan tai lisäksi myös vaikkapa kuivattuja taateleita.Munakoisocouscous

1 munakoiso
öljyä
maustamiseen: kanelia, inkivääriä, kaardemummaa, chilihiutaleita, (garam masalaa)
sipulia pilkottuna
valkosipulia/valkosipulijauhetta
rusinoita
1 tlk tomaattipyrettä
mustapippuria ja suolaa
ripaus sokeria
(puolikkaan) sitruunan mehu

2 dl couscousia (valmista paketin ohjeen mukaan)

Paloittele munakoiso ja suolaa se. Anna "itkettyä" ja huuhdo palaset, tai taputtele vaikka talouspaperilla kuiviksi. Laita öljy pannulle ja paista mausteita kuumassa pannussa muutama minuutti sekoitellen. Lisää sipulit, munakoiso, rusinat ja tomaattipyre tai -murska. Mausta maun mukaan pippurilla, suolalla sekä sokerilla, ja ohenna seosta sitruunamehun lisäksi vedellä.

Tarjoile couscousin kanssa tai siihen sekoitettuna, jolloin saat maut imeytymään mukavasti.