25.7.2010

Marjaleivokset

Kesällä leivontaan saa ihan uutta potkua ja motivaatiota, kun käytettävissä on tuoreita kotimaisia marjoja. Ne ovat sekä maku- että näköaistin mieleen. Ja miksei tuntoaistinkin, onhan suutuntuma ihan eri kuin pakasteserkuilla. Marjojen kaverina toimivat tietysti myös kauden parhaat hedelmät, joista allekirjoittaneen makuun ovat erityisesti nektariinit. Tiedättekö muuten mitään ärsyttävämpää kuin puoliraakana ostettujen nektariinien kypsymisen odottelu... :P Onneksi ne ovat sentään monesti ehtineet edes kutakuinkin kypsyä kaupan hyllylle saapuessaan!

Tässä tulokset koko pitkän talven mielessä kieppuneista marjaleivoksista, jotka syntyvät näppärästi kääretorttupohjan ohjeella. Variointiehdotuksina toisin esille käärispohjan (tai osan siitä) maustamisen kaakaojauheella tai vaikkapa sitruunankuorella.Marjaleivokset

Pohja:
4 munaa
1.5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0.75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
(2 rkl kaakaojauhetta)

Täyte ja koristelu:
kostutus mehulla tai hillolla (itse käytin osaan leivoksista karpalomehua ja osaan appelsiinimarmeladia)
kermaa tai kevyempää vispautuvaa vaahtoa
marjoja ja hedelmiä oman mieltymyksen mukaan (mansikoita, mustikoita, vadelmia, nektariinia)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää (siivilöiden) keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 225 asteessa noin 7 minuuttia. Tässä käyttötarkoituksessa voisi kyllä korvata perunajauhotkin vehnäjauhoilla, sillä perunajauhojen tehtävänä kääretortussa on erityisesti mahdollistaa tortun rullaus ilman repeilyä... ja tässähän ei nyt kääritä mitään. (Tortun repeily käärittäessä ei muuten aiheuta repeilyä tekijänsä suunnalla... paitsi ehkä jälkeenpäin).

Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla.

Leikkaa pohjalevy halutunkokoisiksi palasiksi (itse leikkasin 24 palaan, jolloin syntyy 12 kpl 2-kerroksisia leivoksia), kostuta levyt ja täytä puolet levyistä kermavaahdolla ja marjoilla. Kokoa loput pohjapalat täytettyjen palasten päälle ja koristele haluamallasi tavalla vaahtoa ja ylijääneitä marjoja hyödyntäen.

Maistuvat parhaalta muhittuaan jääkaapissa vaikkapa yön yli. Eli kannattaa tehdä ainakin sen verran iso satsi, että jää jotain "valmiiksi kypsyteltynäkin" maistettavaksi, vaikka olisikin hätähousuna päästävä herkuttelemaan välittömästi valmistuneita luomuksiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti